Els grans inversors internacionals ja s´han mentalitzat que a l´any 2017 será complicat. Segons l´estudi que han realitzat PwC y Urban Land Institute, els principals agents del sector immobiliari europeu estan convençuts de que l´any estarà marcat per un menor creixement econòmic i unes rentabilitats més baixes que les dels anys anteriors. Tota una senyal que , després  de varis exercicis de pujades, el real estate se està posant de ple en un periode d´estabilitat.

Però la tornada a la normalitat no és l´unic escull que han de salvar les carteres de capital institucional: els propers mesos estaran marcats per la incerteza que afactarà a l´economia, la política i la societat, i que restaran en gran mesura  adel atractiu de la “tocho” europeu.

 los próximos meses estarán marcados por incertidumbres que afectarán a la economía, la política y la sociedad, y que restarán buena parte del atractivo del ladrillo europeo.

Sembla confirmar-se que el sector immobiliari europeu s’està assentant. En 2017 no anem a veure unes rendibilitats tan altes com les registrades entre 2014 i 2016 perquè la normalitat s’ha instal·lat al mercat i les incerteses van a pesar sobre les inversions”, opina  PwC.

D’acord amb l’estudi, un de cada tres experts creu que la tornada dels seus actius serà menor en els propers 12 mesos i més de la meitat dels enquestats reconeix que serà molt difícil millorar les rendibilitats aconseguides durant l’any passat.

És més, els grans inversors donen per fet que les rendes tan solament pujaran en algunes ciutats europees al llarg d’aquest exercici. Segons l’enquesta, solament 10 de les 30 urbs més atractives per a la inversió immobiliària viuran un increment, mentre que dos sofriran caigudes (Londres i Moscou) i en les altres les rendes no sofriran canvis. Entre les ciutats ‘guanyadores’ es troben Madrid i Barcelona, que ocupen els llocs tres i set, respectivament, encara que el rànquing està dominat per les alemanyes Berlín i Munich. En la llista també estan Frankfurt, Hamburg, Dublín, Ámsterdam, Lisboa i Copenhaguen.

Per si no fos poc, a aquest context s’uneix un mercat immobiliari marcat per l’escassetat d’actius de qualitat i per la creixent sensació de que els actius que queden disponibles al mercat estan sobrevalorados, segons el 60% dels enquestats.

“En aquest entorn de preocupació pel risc, molts inversors estan clarament preparats per sacrificar una mica de rendibilitat. I s’intensifica la importància de la gestió dels actius com a element clau per gestionar el rendiment i el risc, el menor apetit cap a la promoció immobiliària i un major interès per aquells actius que generen ingressos més estables”, agrega Rafael Bou, soci responsable de real estigues de PwC.

A pesar que la cautela s’està imposant al mercat i que no s’esperen grans operacions, Bou insisteix que “el sector immobiliari europeu segueix sent molt atractiu entre els inversors per les escasses alternatives que hi ha. No oblidem que segueix existint molta liquiditat i que productes com els bons no estan travessant el seu millor moment”.

Els actius alternatius, el salvavides. L’informe també deixa clar que molts inversors no es resignen a obtenir unes rendibilitats austeres, per la qual cosa estan posant en el seu radar els anomenats actius immobiliaris alternatius, com poden ser les residències d’estudiants o els hotels . (font Idealista/news)